KSAN:s medlemsorganisation Storasyster har idag haft Lunchföreläsningen – Barn och sexuellt trauma.
Föreläsningen lyfte risk- och friskfaktorer, vanliga varningssignaler på utsatthet samt varför vuxnas respons på utsattheten är av största vikt. Föreläsningen via Zoom vände sig till alla yrkesverksamma som möter barn och unga i sitt arbete.
Föreläsningen hölls av Julia Engström, kurator och sakkunnig inom våldsprevention och bemötande på Storasyster. Julia är f.d. skolkurator med vidareutbildning inom barn- och ungdomsvetenskap.
Vid föreläsningen presenterades att Storasysters rapport visar att var 4:e tjej i åldern 16–24 år uppger att de utsatts för sexualbrott under 2020.
Britt Fredenman ställde frågorna:
”Flickor och unga kvinnor förklarar ofta att orsaken till tidig självmedicinering, riskbruk och missbruk orsakas av sexuella övergrepp under uppväxten. Sa tjejerna i er undersökning något om detta?”
”Vad säger flickorna och de unga kvinnorna att de anser borde fungera bättre i kontakten med polisen då de gör sin polisanmälan?”
I KSAN:s /BellaNet:s arbete ser vi att flickor och unga kvinnor ofta förklarar att orsaken till tidig självmedicinering, riskbruk och missbruk orsakas av sexuella övergrepp under uppväxten. Drogförebyggande arbete för flickor och unga kvinnor är en investering för ett hälsosamt och drogfritt liv.
Vår organisation KSAN har sedan tidigt 90-tal utvecklat och skapat interaktiva drogförebyggande metodmaterial för tjejgruppsledare. KSAN har utbildat ca 8000 tjejgruppsledare i Sverige och ca 2000 tjejgruppsledare i 17 andra länder.
Utvärdering visar att 3 av 4 tjejer som ingått i tjejgruppsverksamheten minskar sin alkoholkonsumtion.
KSAN:s drogförebyggande arbete och fortsatta utveckling av metodmaterial följer rådande nationell och internationell expertis och forskning inom området.
Projektledare Britt Fredenman