Nyheter

Projektledare Britt Fredenman presenterar KSAN och BellaNet International i Kanada 6-17 oktober 2019

Resan kommer att innehålla besök på Portage centers i Montreal, Prévost, New Brunswick, Toronto, Ontario, Elora m.fl.

På inbjudan av NGO Portage i Kanada föreläser och utbildar Britt Fredenman i Interaktivt ledarskap för genderspecifikt drogförebyggande arbete inom ramen för KSANs utbildningskoncept BellaNet.

Projektledare Britt Fredenman

ECCN vill stärka drogförebyggare i sina yrkesroller

Europeiska Centrumet för kontroll av Narkotika och Narkotikamissbruk, ECNN, vill effektivisera narkotikaprevention i Europa och gick ut med en ny handbok European Prevention Curriculum igår.

Handboken skapades i syfte att lyfta effektiva och evidensbaserade förebyggande metoder som används av missbruksförebyggare i europeiska skolor och kommuner. Ingripande insatser för att stoppa narkotikamissbruk ska få stöd även genom standardiserad utbildningskurs och handboken ska stärka de som påverkar utvecklingen av missbruksförebyggande arbete och deras expertis, skriver ECCN på sin hemsida.

Under den här veckan samordnar ECCN första utbildningskursen "Training for trainers" i Lissabon. Efter två tillfälle med 3-dagars kurser och en examen får första deltagare titeln "European Master Trainers" och kan genomföra liknande "kaskad"-kurser i sina hemländer på respektive språk.

Läs mer om New EMCDDA manual and training courses for professionalising drug prevention

Projektledare Britt Fredenman

KSAN:s projektresa till Ryssland med fokus på missbrukande kvinnor

Årets andra Rysslandsresa gick till Pskov, St.Petersburg och Syktyvkar för att hålla föreläsningar i KSAN:s sakfrågor inom ett EU -projekt, i samarbete med St Petersburgs Drug Prevention centre, med fokus på förebyggande arbete och missbrukande kvinnors problematik. Under veckans tid i början på september föreläste och introducerade KSAN genderspecifik drogprevention i nordeuropeiska delen av Ryssland.

Publiken bestod av representanter från EU-kommissionen och hälsoministerierna samt ansvariga för folkhälsa från flera av Rysslands regioner.

Tillsammans med Britt Fredenman, projektsamordnare för BellaNet international besökte KSAN:s modiga kollegor delrepubliken Komi i norra Ryssland där de har genomfört två mycket uppskattade heldagsseminarier. Först var besöket till Syktyvkar, huvustaden i Komirepubliken som är bland de ekonomiskt starkare regionerna i norra Ryssland.
Från moderna förebyggande metoder inom KSAN:s stora spann med informativa insatser om senaste forskningsresultat, projektsamarbete och kontakter med beslutsfattare och myndigheter till utbildning och förstärkning av kontakter i branchen. Allt detta på en 6-timmarslång föreläsning med kvinnohälsa i fokus under en dag påverkade publiken väldigt positivt. BellaNet-utbildningen var en annan överraskning för de som förväntade sig en stel och konservativ föreläsning.
Syktyvkar är huvustaden i Komirepubliken som är bland de ekonomiskt starkare regionerna i norra Ryssland.

Meeting i Syktyvkar Komi republiken 2019

En mycket intresserad grupp i Syktyvkar efter en 6-timmars interaktiv föreläsning om KSAN:s moderna metoder inom primärpevention.

"Vår resa började nära Uralbergen och avslutades i Pskov nära gränsen till Lettland, innan vi anlände till St Petersburg för att sedan flyga hem," berättar kanslichef Leena Haraké.

"I Pskov oblast har vi genomfört ytterligare ett tvådagars seminarium för en mycket intresserad deltagargrupp", sammanfattar Leena. "Den omedelbara effekten blev att de lokala och regionala deltagare ville starta regelbundna träffar för samarbete".

Bilden fr Pskov 2019

Efter ett genomfört Bella-seminarium i Pskov

Projektledare Britt Fredenman

31 augusti - dagen vi riktar uppmärksamhet mot överdoser

FN riktar uppmärksamhet mot överdosproblematiken en gång till genom att tillsammans med WHO ha förberett informationspaket för sociala medier inför 31 augusti. Lördagen 31 augusti uppmärksammar vi den internationella överdosdagen (International Overdose Awareness Day) och alla sätt vi kan förebygga överdoser med hjälp av informationskanaler.

FN paket till sociala medier (på engelska).

Projektledare Britt Fredenman

Läkemedelsjätte i domstol för att ha bidragit till opioidepidemin i USA

"Läkemedelsjätte Johnson & Johnson döms av en domstol i delstaten Oklahoma till att betala motsvarande 5,7 miljarder kronor i skadestånd för att ha bidragit till opioidepidemin i USA."

Läs hela artikeln här.

Projektledare Britt Fredenman

Följ KSAN/BellaNet på Facebook, Twitter, Instagram!

Följ KSAN i sociala medier!

facebook.com/ksan.wocad
BellaNet på Facebook
@flickfokus
@LeenaKSAN
instagram.com/ksan_wocad

Projektledare Britt Fredenman

Bryt - underlätta inte ungas missbruk på krogen

"Jag har hört detta snack om nöjesliv och "safe night life" tidigare. Samhällskontraktet bör istället vara att förebygga och stödja unga människor i att komma ifrån sitt missbruk, skriver Leena Haraké från kvinnonätverket KSAN om förslaget att starta pillertester på musikfestivaler och klubbar för säkrare drogkonsumption."

Läs hela artikeln här.

Projektledare Britt Fredenman

KSAN och Svenska Barnmorskeförbundet i Almedalen 2019

KSAN och Svenska Barnmorskeförbundet anordnar idag seminariet:

Alkohol och graviditet - blivande föräldrar har rätt till information

Arrangör: KSAN, Svenska Barnmorskeförbundet
Dag: 2/7 2019 15:00 - 16:00
Evenemangskategori:
Ämnesområde: Mänskliga rättigheter
Ämnesområde 2: Forskning
Plats: Kilgränd 1
Platsbeskrivning: Soberian

Beskrivning av samhällsfrågan
Barnmorskor träffar alla gravida, deras samtal om alkohol har visat sig ge minskad alkoholkonsumtion och rökning, färre sjukhusinläggningar av barnen och minskat behov av ekonomiskt stöd. Hur kan vi kan hjälpas åt att sprida kunskapen om hur viktigt det är att avstå från alkohol inför graviditet?

Utökad information om evenemanget
Forskning visar att alkohol har allvarliga, skadliga effekter på foster mycket tidigt i graviditeten.
Medverkande:

*Susanne Åhlund, vice ordförande, Barnmorskeförbundet
*Joy Ellis, mödrahälsovårdsöverläkare
*Magdalena Gerger, VD, Systembolaget

Kontaktperson 1: Ida Stigzelius, KSAN
Kontaktperson 2: Kajsa Westlund, Kanslichef, Svenska Barnmorskeförbundet

Tillgänglighet: Entré och lokal tillgänglig för rullstol. Toalett tillgänglig för rullstol.

Allergihänsyn.Miljödiplomerat.

#allaslikavärde, #Barn, #drogfrihet, #Familj, #nykterhet

Sidvisningar:
502
Event-ID:
56235

Projektledare Britt Fredenman

KSAN har anmält Spendrups/Norrlands Gulds ölavtal till Konsumentverket

KSAN har anmält Spendrups/Norrlands Gulds ölavtal till Konsumentverket.

Beskrivningen av bakgrunden till anmälan:
Norrlands Guld gör påträngande reklam om juridiskt bindande ölreklam med hot om vite om den som tecknat ölavtal med BankId inte dyker upp på krogen med slogan Ses i baren, inte i domstolen. Reklam i tunnelbana, bussar och t ex på TV 3 och TV 6 och kanal 6 frekvent flera gånger om dagen för att uppmuntra till alkoholkonsumtion med vän/ vänner. KSAN anser att marknadsföringen av s.k. ölavtalet strider mot marknadsföringslagen och inte är saklig, neutral utan uppsökande, påträngande och uppmanar till bruk av alkohol. Marknadsföringen av "ölavtalet" fyller inte måttfullhetskravet som gäller för alla aspekter av marknadsföringen - hur den är utformad, var marknadsföringen finns och hur den kommuniceras. I alkoholreklam får man inte heller påstå eller ge intryck av att alkoholkonsumtion höjer den fysiska eller psykiska förmågan, främjar utbildning eller social, sexuell, professionell framgång eller löser problem som ensamhet och tristess. Att under hot om vite främja social samvaro bör inte vara tillåtet. KSAN befarar även att ölavtalet väcker ungas nyfikenhet då ölavtals-reklam finns i tunnelbana, bussar, TV. Och BankId kan skaffas av en 13-åring med föräldrarnas samtycke. Tanken från början var nog inte att teckna ölavtal med detta ID. Men möjligheten finns då avtal kan tecknas via mobiltelefon.

Projektledare Britt Fredenman

Nej tack till ölavtal med juridiska förtecken

"Norrlands Guld har startat en sommarkampanj med juridiska förtecken för få folk att träffas över en öl. 12 000 svenskar har redan skrivit på. Men ”ölavtalet” profiterar både på folks längtan till socialt umgänge och på pjäsen ”Ses i baren”. Säg nej tack till ölavtalet, skriver Leena Haraké från kvinnonätverket KSAN."

Läs hela artikeln här.

Projektledare Britt Fredenman

KSAN och BellaNet i Sibirien 19-29 maj 2019

Kanslichef Leena Haraké och Projektledare Britt Fredenmen befinner sig i Sibirien i samarbete med St:Petersburgs Drug Prevention Centre. Under måndagen höll KSAN och BellaNet fyra föreläsningar i Ulan-Ude för ett fyrtiotal regionala representanter om KSANs kvinnospecifika drogförebyggande arbete och en omfattande presentation av BellaNetInternational. Dagen avslutades på Teknologiska och administrativa Universitetet med en BellaNet-föreläsning för en delegation från Mongoliet följt av en trevlig mottagning på universitetet anordnad av med.dr professor Yulia Yu. Shurygina.

Projektledare Britt Fredenman

KSAN och BellaNet i S:t Petersburg 12-13 maj 2019

KSAN/WOCAD och BellaNet i Sankt Petersburg. KSAN är samarbetspart i ett EU-projekt tillsammans med S:t Petersburgs Drug Prevention Centre. Vi föreläser och introducerar genderspecifik drogprevention. Publiken består av representanter från EU-kommissionen och hälsoministerierna samt ansvariga för folkhälsa från flera av Rysslands regioner.

Britt Leena st petersburg maj 2019

Projektledare Britt Fredenman

Projektledare Britt Fredenman utbildar om BellaNet - nationell/internationell genderspecifik drogprevention, del 2, i Södertälje 7 Maj 2019

På inbjudan av Södertälje Kommun, Kultur- och fritidskontoret/ Ung Fritid håller Britt Fredenman en inspirationsdag, del 2, i Interaktivt ledarskap för genderspecifikt drogförebyggande arbete. KSAN stärker yrkesverksamma i ungas vardag att motverka våld, mobbning, trakasserier och kränkningar av tjejer/unga kvinnor och att stimulera till interaktivt genderspecifikt drogförebyggande arbete. Inspirationsdagen anordnas inom ramen av KSANs utbildningskoncept BellaNet- nätverket för nationell/internationell genderspecifik drogprevention. Inspirationsdagen ger kunskap, metodtips och idéer för ett interaktivt ledarskap med de utmaningar som finns idag för framgångsrikt drogförebyggande arbete.

Projektledare Britt Fredenman

Etiopien förbjuder all alkoholreklam

"Etiopien tar nu krafttag mot alkoholannonser. Landets hälsovårdsministerium har meddelat att de kommer att förbjuda all reklam för alkoholhaltiga drycker och detta är bara det senaste i en rad åtgärder för att förbättra hälsan i landet."

Läs mer här.

Projektledare Britt Fredenman