KSANs Styrelse samt Kanslichef, Informatör och projektledare för BellaNet åkte till Litauen för att medverka i NordANs konferens i Vilnius den 21-23 oktober. Konferensens tema var "Empowerment. NGOs. Advocacy".
KSAN var samordnare av NordANs kvinnosektion och Kanslichef Leena Haraké var dess moderator. .
NordANs kvinnosektion initierades av KSAN och den finska organisationen Naistenkartano r.y. genom en gemensam motion 2006 för att stärka fokuseringen av det genderspecifika arbetet inom NordAN-nätverket. Nätverket omfattar kvinnor från sex olika länder i Norden och Baltikum.
NordANs konferens bjöd bl a in till en “Round-table discussion” om alkoholpolicy som hölls i parlamentet, där KSAN och BellaNet deltog. KSAN arrangerade även programpunkten Women’s section/Kvinnosektionen. Det var femte året i rad som Kvinnosektionen arrangerades på NordAN.
BellaNet höll semiariet Gender Specific drug prevention- European Action on Drugs/ EAD, BellaNet International,med presentation av den EAD-aktion som BellaNet har pågående med länder som Rumänien, Moldavien, Ukraina, Island m.fl. EAD-utmärkelsen utdelades till BellaNet för nätverkets genderspecifika drogpreventiva arbete med interaktiva metodmaterial . Tjejgruppsledare med BellaNets utbildningskoncept finns numera i Sveriges samtliga 21 län och i 9 övriga länder som Nederländerna, Vitryssland, USA med flera.
BellaNets presentation väckte stort intresse på konferensen och flera betydelsefulla kontakter knöts gällande fortsatta insatser för drogprevention med fokus på flickor, med spännvidd över de nordiska länderna och Baltikum. BellaNet visade flera exempel på aggressiv marknadsföring från alkohol och tobaksindustrin som riktar sig till unga kvinnor som nya konsumenter. Gällande denna fråga avslutades konferensen med en gemensam skrivelse till media som stöd för denna problematik i Litauen.http://nordan.org/news-events/news-archive/nordan-conference-statement-to-the-media
BellaNets unika utbildningskoncept har en konkret drogpreventiv verkan i gruppverksamhet vilket flera gånger kan vara mer framgångsrikt än vanlig traditionell information gällande droger, alkohol, tobak, beroendeframkallande läkemedel och doping.
Projektledare Britt Fredenman