Forskningsstudie i 6 län om tjejgruppsverksamhet

Forskarteamet för utvärdering av frivilligorganisationers alkohol- och drogförebyggande arbete, FUFAD, vid Örebro universitet har fått i uppdrag av Folkhälsoinstitutet, FHI, att fördjupa sig i projekt som genomför verksamheter riktat till unga tjejer. Sedan 2003 har teamet på uppdrag av Socialstyrelsen dokumenterat och utvärderat projekt som genomförs av frivilligorganisationer i landet. År 2011 har teamet valt att fokusera på organisationer som direkt eller indirekt arbetar med verksamheter som riktar sig till unga tjejer, däribland KSAN. Detta för att undersöka unga tjejers behov och upplevelser av verksamhet som är genusinriktad.
 

KSANs projekt BellaNet har tillfrågat sina medlemmar i det nationella nätverket för tjejgruppsledare i alla län om de vill delta i forskningsstudien. Dessa medlemmar arbetar med tjejgruppsverksamhet och är utbildade i KSANs tjejgruppsmaterial Bella eller Grus och Glitter (KSAN/K.Byreus). Det är en viktig verksamhet för att stärka unga tjejer att utveckla en tilltro till sig själva, utveckla sin identitet och tro på framtiden.

Syftet med studien är att under flera år följa utvecklingen hos unga tjejer 12-25 år med avseende på familjeliv, levnadsvanor och välbefinnande med särskild inriktning på psykisk hälsa. Utifrån detta ska studien försöka identifiera vad genusanpassade verksamheter betyder för dessa unga tjejer. Gör verksamheten skillnad i tjejernas liv? Vad får de unga tjejerna ut av att träffa en storasyster eller vara med i en tjejgrupp? Vad händer med de unga tjejerna efter deltagandet i sådan verksamhet?

Forskarteamet är också intresserat av att få tjejgruppsledarnas bild utifrån att de arbetar med olika förutsättningar, olika erfarenheter och olika syn, inställningar och förväntningar på dessa verksamheter. Hur ser de på sin roll i verksamheten och varför engagerar de sig för dessa unga tjejer?

Studien startas i dagarna i sex län i tjejgrupper som leds av engagerade och erfarna tjejgruppsledare såväl på fritidsgårdar, allaktivitetshus, tjejhus som studieförbund och kvinnoorganisation.

KSAN ser denna studie som en ytterst viktig kunskapskälla till fortsatt genusspecifikt drogförebyggande arbete. KSAN har sedan början av 1990-talet utvecklat metodmaterial för tjejgruppsverksamhet och sedan 2005 samlat tjejgruppsledare i ett nationellt nätverk för att inspirera, stödja och vidareutveckla tjejgruppsarbetet. Nätverket godkändes av EU i juni 2009 som en ”European Action on Drugs” och öppnades för internationella medlemmar också som BellaNet International. Detta arbete fick erkännande från Europarådet och Pompidougruppen vid valet av European Drug Prevention Prize 2010.

KSANs långsiktiga förebyggande arbete med flickor i fokus fyller 20 år och skall firas den 10 oktober 2012 på den internationella flickdagen.


För ytterligare information, v g kontakta:

Leena Haraké
Kanslichef KSAN
08-101051

Projektledare Britt Fredenman